Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évi emlékekei Kínából (7.oldal).

2010.01.12

Peking lakosai egykor csupán távolról gyönyörködhettek a 12 méter magas fal mögött rejtőző Tiltott Városról, pontosabban szólva a császári rezidencia elegáns, sárga cseréptetőiben. Leszámítva a palota személyzetét, csak a meghívásra érdemesítettek vehették közelebbről szemügyre a "császári város"-t. Az uralkodók a világ középpontjának tekintették magukat, és bárki, aki nem kerülte ki nagy ívben a palotát, alapos verésre számíthatott. Ebből az időből a "Tiltott Város" név, melyet mindmáig használnak a palota megjelölésére a nyugati látogatók.

Kép

A műkincsekben gazdag épületegyüttes keletkezése a 15. század elejére vezethető vissza. Ekkoriban helyezték át székhelyüket a Ming dinasztia császárai Nankingból Pekingbe. Százezer mesterember és egymillió rabszolga dolgozott az építkezéseken. Az uralkodó számára fenntartott, 72 hektáros terület a császári palotát, a császár kíséretét alkotó személyek lakhelyét, továbbá a tróntermet és fogadótermeket foglalta magába. E faépületek többsége később tűzvész áldozatául estek. Az újjáépítés számos változtatással járt, így a Tiltott Város jelenleg elsősorban a 18. századi építészeti stílust tükrözi. Huszonnégy császár élt az úgynevezett régi palotában az 1911-es forradalomig. A Tiltott Város Mao Cetung hatalomra kerülése után nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára, s ma már tapasztalhattuk, hogy turisták végtelen sora halad át a Déli kapun, hogy először megtekintse a palotákat. Először a Legfőbb Harmónia Csarnoka tárult szemünk elé, mely hatalmas, 17. századi faépület, melyet szegek helyett facsapok tartanak össze. A csarnok 35 méter magas, teteje 24 keményfa oszlopon nyugszik, s az oszlopok felét aranylemezek borítják. Középen, egy rózsafa talapzaton és a mennyezetre akasztott sárkányszobor alatt, áll az aranyozott császári trón.

 

 

Itt közölte parancsait és rendeleteit, a térden csúszó udvaroncokkal a császár, a Menny Fia.

Kép

A szomszédos Közbülső Harmónia Csarnokában még egy császári trónt láthatunk. Ez kevésbé fényűző, itt ez pihenő- és meditálóhelyként szolgált. Az Oltalmazó Harmónia Csarnoka pedig audenciák és lakomák színhelyéül szolgált. Azok számítanak szobáknak, amelyekben legalább négy gerenda található, a többi összekötő folyosó, kiszolgáló helyiségnek számított. A három csarnok mögött áll az Égi Tisztaság kapuja, amely a belső palotához vezet. A belső palota központi része szintén három csarnokból áll. Az első az Égi Tisztaság, a császár hálóhelyisége volt. A középső csarnok, az Egység terme nevet viseli, ez volt a császárné trónterme. Itt ünnepelték meg a születésnapját, és itt őrizték az állam 25 legfontosabb pecsétjeit. A harmadik csarnok a Földi Nyugalom palotája. A Ming korban a császárné lakóhelyéül szolgált. A mandzsu császárok a nászéjszakájukat töltötték itt, igaz nem nagy lelkesedéssel. Az utolsó császár Pu-ji így emlékezett.

 

 

" A hagyomány előírja, hogy a császári pár a nászéjszakát a Földi Nyugalom palotában, egy meglehetősen kis szobában tölti. Ebben a szobában alig van bútor, a szoba egynegyedét a kang-fekhely foglalta el. A padlón kívül minden pirosra volt festve. Miután kiürítettük a nászkupát, ettünk a fiúk és unokák süteményéből, és beléptem ebbe a sötétvörös szobába, fullasztónak éreztem a levegőt. A menyasszony lehajtott fejjel a kangon ült. Ahogy körülnéztem körülöttem minden piros volt, az ágyfüggöny, a párnák, a ruhák, a virágok és a feleségem arca is. Mintha olvadt vörös viaszgyertyához hasonlított volna. Zavarban voltam. Nem tudtam, üljek-e vagy álljak, úgy gondoltam, jobb lesz nekem a Janghszin Palotában. Kinyitottam hát az ajtót, és visszamentem lakosztályomba."

Kép

A mi szemünkkel nézve különben a palota kemény ágyai meglehetősen kényelmetlennek tünnek, arról nem is szólva, hogy a puha párnát sem ismerték a régi Kínában, s kemény nyakszirttámasztójukon nekünk alig jönne álom a szemünkre. E csarnok sajátossága még, hogy sok egyéb feladata mellett itt mutatták be a császári tűzhely istenének szóló áldozatukat is, állítólag évi 1300 disznót...

Azt is megtudtuk Krisztintől, hogy a palotaegyüttes 9000 különböző szobából és csarnokból áll. Az idők során új és új lakhelyeket kellett építeni a számtalan eunuchnak és ágyasnak. A hagyomány lehetővé tette a császárnak, hogy három felesége mellett hat kegyencnőt és 72 ágyast tartson, de sok uralkodó ezzel sem érte be. A kutatók kimutatták, hogy a Menny Fiai között akadt olyan, aki 2000 ágyassal büszkélkedhetett. A hölgyek státuszáról aranyláncocskák tanúskodtak, melyekre felvésték viselőjük születési helyét és időpontját. Állítólag ezek az ékszerek is megtekinthetők a feltárult Titkos Városban és gyakran több figyelmet váltanak ki, mint számos értékes műtárgy. Mi ugyan ezeket nem néztük meg, de tovább hallgattuk Krisztint például az étkezésekről, a császári százfogásos lakomákról, ötezer paraszt is jóllakott volna. Ez a fényűzés hatalmas személyzetet igényelt. A keleti kapun túl állt a konyha. Már a Ming korban is négyezren dolgoztak itt, s a konyha évi költségvetése 360000 ezüstre rúgott. Lassan tovább haladtunk, láttunk értékes faragásokat és válaszfalakat, valamint a kínai mitológia állatalakjainak nagy kő- és bronzszobrait. A teknősök és darvak a hosszú életet, az oroszlánok az uralkodó hatalmát jelképezik. Az egyik, különösen zord tekintetű oroszlán intően felemeli a mancsát, a császár könyörtelenül lesújt az engedetlenekre.

 

Kép