Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


26. ÜDÍTŐITALPOR

Kép

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

 

27. RÁGÓGUMI

Kép

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi alapanyagok, cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták. Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le.  Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi és gyantaszerű anyagokat. Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit, de ez sem az igazi.

 

28. TARTÓS CROISSANT

Kép

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyen helyette: friss péksüteményt.

 

29. SZALÁMI

Kép

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá. Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.

 

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Kép

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok nem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják. Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.

 

31. TEJES ITAL

Kép

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá, de nem értékessé. Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.

 

32. REGGELI ITAL

Kép

Mi van benne: permeátum. Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték. Mit igyon helyette: igazi tejet.

 

33. FRISSS FÖL

Kép

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyassza: a frisss föl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.

 

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Kép

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.

 

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Kép

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyassza: amúgy se akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye, az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

 

36. ÍZESÍTETT VODKA

Kép

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

 

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Kép

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.

 

38.GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Kép

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni. Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.

 

39. CUKORMENTES CUKORKA

Kép

Mi van benne: ízesítő és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok. Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei. Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

 

40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Kép

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.

 

41. INSTANT KÁVÉ

Kép

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

 

42. INSTANT, TASAKOS LEVES

Kép

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.

 

43. DZSEM

Kép

Mi van benne: sűrítőanyag, zselésítőanyag, állománymódosító, színezék. Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő és zselésítőanyagokkal pótolják. Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.

 

44. KÁVÉKRÉMPOR

Kép

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.

 

45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Kép

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.

 

46. KAKAÓS TORTADARA

Kép

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél úgynevezett transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra. Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.

 

47. PUDINGKRÉMPOR

Kép

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg. A többi anyag meg magáért beszél. Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.

 

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Kép

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.

 

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Kép

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín, stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok. Hányra emlékszik a nagyi konyhájából? Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.

 

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Kép

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke, sajnos a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer? Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.

 

Egy pár fontos információ hozzátartozik ehhez az 50 ételhez.

TISZTÁNLÁTÁS: az engedélyezett adalékokat több csoportba sorolják. Színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgálószerek, stabilizátorok, sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók.

SZÍNEZŐANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.

TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.

ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Az antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak, többnyire szerves molekulák.

EMULGÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.

STABILIZÁTOROK: az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

Az E-számok hadserege egy külön fejezet, majd legközelebb erről is írok, addig is jó böngészést az ételek közt.