Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételek listáját írom le. Kerülje őket vagy bánjon velük óvatosan!

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel. A Men's Health időt és fáradtságot nem ( de az Ön egészségét annál inkább ) kímélve utánajárt, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgálta, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. Kutatásunk nem márkára koncentrált, hanem termékfajtákra. Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc élelmiszere is szerepel a listán, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol.

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT

 

Kép

Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje. Ami miatt ne fogyassza: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje. Mit egyen helyette: pulykemellsonka.

 

2. FRUTTI

Kép

Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag ( gumiarábikum ). Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumiját. Most pedig szépen megeszi. Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.

 

3. GUMICUKOR

Kép

Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák. Ami miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék. Mit egyen helyette: ha szereti, medvecukrot.

 

4. TARTÓS SÜTEMÉNY

Kép

Mi van benne: benzoát származékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű valami, de se íze, se bűze. Mit egyen helyette: friss pék vagy cukrászsüteményeket, de csak mértékkel.

 

5. SZÖRP

Kép

Mi van benn
e: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A rossz, hogy azért különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet. Mit igyon helyette: CALLI®-t, FORTUNE DELIGHT®-ot, ásványvizet vagy gyümölcslevet.

 

6. PÁRIZSI

Kép

Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke ( aprított darabka ), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója. Ami miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossza híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti - szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.

 

7. ZACSKÓS LEVES

Kép

Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák. Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárították, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük. Mit egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta, kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.

 

8. VIRSLI

Kép

Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna. Ami miatt ne fogyassza: nagyobb rész szója, kisebb rész nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz! Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.

 

9. MIRELIT PIZZA

Kép

Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom. Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaalappal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire. Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat.

 

10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ

Kép

Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító ( kevés gumiarábikum, ismételten ), szén-dioxid. Ami miatt ne fogyassza: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g szénsav is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3g/liter.Mit igyon helyette: CALLI®-t, FORTUNE DELIGHT®-ot, szénsavmentes ásványvizet.

 

11. SANSA OLÍVAOLAJ

Kép

Mi van benne: sansaolaj. Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokona. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül. Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.

 

12. FAGYLALTPOR

Kép

Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok, algákból kivont fehérje. Ami miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban... Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt-ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

 

13. KETCHUP

Kép

Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.

 

14. FILTERES TEA

Kép

Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával. Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

 

15. HABSPRAY

Kép

Mi van benne: növény zsír, állományjavító, zselésítő anyag. Ami miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre  azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek. Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhabspray-t.

 

16. "SZINTE"-SAJT

Kép

Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a terméket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smith-szel, akkor csak bátran! Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen igazi sajtot.

 

17. SZAFALÁDÉ

Kép

Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing ( inak, rostok ), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin. Ami miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaladé. Annyira azért nem egészséges... Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.

 

18. ENERGIAITAL

Kép

Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító ( gumiarábikum ), mesterséges úton előállított tápanyagok ( pl. taurin ). Ami miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön nem azért issza, hogy rendbe jöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye. Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát, NUPLUS®-t FORTUNE DELIGHT®-tal.

 

19. TARTÓS TOASTKENYÉR

Kép

Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított. Mit egyen helyette: frissen készített francia kenyeret.

 

20. KAKAÓS TEJTÁBLA

Kép

Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor. Ami miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem, a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk, értékes anyagok száma=0! Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.

 

21. SAJTKRÉM

Kép

Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag. Ami miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb, mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az oldalára... Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

 

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Kép

Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó, és sok adalékanyag. Ami miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi, és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott. Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is.

 

23. HÚSKONZERV

Kép

Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója. Ami miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne. Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.

 

24. BURGONYACSIPSZ

Kép

Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók. Ami miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen. Mit egyen helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

 

25. HABKARIKA

Kép

Mi van benne: tojásfehérje, állományjavító és módosító anyagok, színezékek. Ami miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéshez pedig erős színezékeket használnak fel. Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.