Vitaminhiányra betegség lehet a válasz
Vitaminhiányra betegség lehet a válasz.
Tavasz elejére kimerülnek a szervezet tartalékai. Kevesebb a vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem, mint amire szükség volna. A hiányról pedig azonnal árulkodik a szervezet -- ilyenkor elkapni is könnyebb bizonyos betegségeket.
A tavaszi fáradékonyság legfőbb oka: vitaminhiány. A vitaminok nélkülözhetetlenek ( erre utal elnevezésük is, a vita szó latinul életet jelent ). Két nagy csoportjuk van:
--- zsírban oldódó vitaminok: A szervezet képes raktározni őket. A túl sok is gondot, betegséget okozhat.
--- vízben oldódó vitaminok: A szervezet nem képes raktározni, tehát folyamatosan pótolni kell őket, különben vitaminhiány alakulhat ki ( ami szintén betegségekhez vezet ).
A- VITAMIN
Zsírban oldódik. Hiányának tünetei a szemen, hajon, bőrön, körmön mutatkoznak. Már csekély hiánya is szürkületi vakságot okoz. Súlyosabb esetekben a fejlődés lassul, a bőr feltűnően szárazzá válik, a körmök berepedeznek, és kihullik a haj. A-VITAMIN nagyobb mennyiségben található májban, sárgsrépában, sütőtökben.
B- VITAMINOK (B1 B2 B6 B12)
Vízben oldódnak. Hiányuk fáradékonyságot, étvágytalanságot, hányingert, hányást, vérszegénységet, bőrelváltozásokat, alvászavart, idegrendszeri problémákat vált ki. A B- VITAMINOK tejben, tojásban, húsban, májban, zöldségekben és egyes gabonafélékben nagyobb mennyiségben megtalálhatók.
C- VITAMIN
Vízben oldódik. Hiánya eleinte csupán étvágytalanságot, ingerlékenységet, súlyosabb esetekben skorbutot ( tünetei: végtagfájdalmak, vérzések, fogínygyulladás, vérszegénység, idegrendszeri panaszok, az ellenálló képesség romlása ) idéz elő. C- VITAMIN található a gyümölcsökben és a friss zöldségekben. Főzés és melegítés során elbomlik, mivel hőre érzékeny. Célszerű tehát gyümölcsöt, zöldséget nyersen fogyasztani.
D- VITAMIN
Zsírban oldódik. Hiánya esetén először csontosodási zavarok lépnek fel, majd a csontok felpuhulnak, elgörbülnek, súlyos elváltozások következnek be. Gyermeknél jellemző a fejlődés elmaradása, az ellenálló képesség romlása. Lényeges, hogy kizárólag az orvos által előírt mennyiség kerüljön a szervezetbe, mert a túladagolás is veszélyes. Megtalálható a halak májában, illetve a halolajban. Horgászok, illetve akik szeretik a halat előnyben vannak. Az ultraibolyasugarak hatására alakul át hatékony vitaminná, ezért különösen fontos a napfény.
E- VITAMIN
Zsírban oldódik. Bizonyos bajok, kóros állapotok kivédésében van szerepe. Hiánya vérszegénységhez és a nemi mirigyek csökkent müködéséhez vezet. Búzacsírát, napraforgót, mogyorót, mandulát és édes burgonyát együnk, és így meg lesz oldva az E- VITAMIN szükségletünk.
K- VITAMIN
Zsírban oldódik. A véralvadás szabályozásában játszik szerepet. A K- VITAMIN megtalálható a káposztafélékben, a parajban, a tejben, a májban. Az adagolást beszélje meg orvosával.
Már ez sem az igazi.
Szakemberek két különböző olasz város piacáról vásároltak, laborban megvizsgálták a zöldségek, gyümölcsök vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmát. A mai értékeket összehasonlították egy 1985-ös teszt eredményeivel. Kiderült, rohamosan csökken a zöldségek, gyümölcsök hasznos vitamin- és ásványianyagtartalma ( 10 dkg/mg ). Íme néhány példa.
brokkoli
bab
burgonya
banán
spenót
egykor kalcium 103mg
egykor B6-vitamin 140 mg
egykor magnézium 27 mg
egykor folsav 23 mg
egykor C-vitamin 51mg
napjainkban 33 mg
napjainkban 55 mg
napjainkban 18 mg
napjainkban 3 mg
napjainkban 21 mg
A különbség jól látható és így talán arra gondolhatunk, hogy több zöldséget együnk, de sajnos a szervezetünk nem képes több élelmiszer befogadására, mint amennyi jól fog esni.
Tehát elgondolkodhatunk azon, hogyan juttassunk be több gyümölcsöt, zöldséget a szervezetünkbe?
Várom az ötleteket, információkat és minden véleményt!